top of page

Vad äter en världsmästarinna till frukost? Hur är det att laga mat till extremt högpresterande idrottare?Vi fick en pratstund med Pelle Lindius, som just nu befinner sig i tyska Oberstdorf och lagar mat till det svenska längdlandslaget under VM.

Igår tog Jonna Sundling VM guld i sprint vilket innebar att hon blev den fjärde svenska någonsin att ta ett individuellt VM guld i längdskidor, berätta vad åt hon under dagen?”Först var det frukost vid 07.00, då åt hon havregrynsgröt med nötter, blåbär, hallon, lite honung och kanel. Frukosten är ofta densamma varje dag under ett VM. Eftersom hon tävlade vid lunch så blev det två frukostar istället.Men en vanlig lunch till övriga är pasta eller ris, igår gjorde jag pasta med tomatsås och lite salami.Kl 15.00 är det alltid ett mellanmål, ofta blir det ganska likt frukosten. Igår befann sig Jonna på dopingkontroll vid den tiden så då fick jag komma med en liten matlåda till henne.Middagen serveras vid 18.30, då är det alltid trerätters. Igår blev det en tartar på krabba med mangosalsa till förrätt. Lax, kålrabbi, potatis och en vitvinssås till huvudrätt och glass till efterrätt. Sedan blev det självklart ett par guldtårtor också, Jonna älskar hjortron så det blev en hjortrontårta på chokladbotten.Vid 21.00 är det sedan dags för ett kvällsmål ganska likt frukosten igen.”

Hur hamnade du på detta jobbet?”Jag gick en utbildning i kost för högpresterande idrottare i början av 2000-talet och vid samma tillfälle fick jag möjlighet att följa med bröderna Fredriksson när de bröt sig ur det svenska längdlandslaget. Jag var med på mitt första VM 2009 i Liberic och mitt första OS gjorde jag i Vancouver 2010, efter succén i Vancouver fick jag fortsätta att jobba för SOK (Sveriges Olympiska Kommitté). Gunde Svan var chef för längdlandslaget under VM 2009 och han gillade det jag gjorde så jag fick helt enkelt fortsätta”.

Vad är den svåraste utmaningen med att laga mat till högpresterande?”Det svåraste är egentligen de otroligt långa dagarna, igår gick jag upp vid 04.00 för att kunna ge vallarna frukost vid 05.00, sedan höll dagen på fram till 23.00 efter att guldtårtorna serverats. Innan coronapandemin så hade jag ungefär 120 resdagar om året och det är också såklart påfrestande. Själva matlagningen är inte svår, jag har lärt mig vad de vill ha och vad som fungerar. Ett exempel på en vanlig och bra lunch innan tävling är ris och vit fisk, det håller en nervös mage lugn. Det handlar om att skapa förutsättningar för att kunna träna och tävla hårt och få kroppen att ta åt sig av träningen, kvittera ut maximalt helt enkelt.”

Det måste vara en nervös påfrestning med livsmedelssäkerheten vid ett VM, berätta.”Jo, självklart skulle det vara katastrof om någon aktiv skulle bli magsjuk, men vi följer vanliga rutiner vid hantering av livsmedel för ett kök. Om någon i personalen skulle komma dit sjuk på något sätt så skickas de hem direkt, vi tempar allting och kyler ner direkt om det ska förvaras.”

Just nu befinner ni er nere i tyska Oberstdorf mitt under en pandemi, hur påverkar det er i köket?”Det jobbigaste är nog att ständigt arbeta med munskydd hela dagen. Annars är det inte direkt några konstigheter. Vi befinner oss på ett hotell där jag och mitt team har hela hotellköket för oss själva, vi lever i en egen liten bubbla och de aktiva befinner sig bara här och åker minibuss ut till tävlingsarenan och sedan tillbaka hit. Vi testas för Corona varannan dag.”

Tar du med dig alla råvaror hemifrån Sverige?”Nej, jag köper faktiskt nästan alla råvaror här nere i Tyskland”

Hur känns det såhär dagen efter ett VM-guld, får man sovmorgon då?”Hehe, nej jag får inte sovmorgon och de aktiva går ofta upp vid samma tid varje dag. Frida (Karlsson, red anmärkning) har hjälpt mig baka morotsbröd och Jonna kom upp tidigt eftersom hon hade svårt att sova efter sin vinst igår. Det är verkligen kul att få följa hela laget och få möjligheten att hjälpa till med deras framgångar.”


GULDKOCKEN bakom framgångarna

Restaurangvärlden

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page