top of page

Grattis till Årets Kockelev 2023 – Benjamin Eriksson från Mjölby Gymnasium Dackeskolan

Årets Kockelev 2023

Från vänster: Viktor Westerlind, Ulrika Brydling, Benjamin Eriksson och Helene Kugelberg. Foto: Årets Kock/Karina Ljungdahl.

Idag avgjordes finalen i Årets Kockelev på Restaurangakademin i Stockholm. Totalt åtta finalister från restaurangskolor runt om i Sverige gjorde upp om titeln Årets Kockelev 2023 och vinnaren är Benjamin Eriksson från Dackeskolan i Mjölby.

Årets Kockelev är en av de största satsningar som arrangeras för gymnasieelever på restaurangskolor i Sverige där kockeleverna ges en unik möjlighet att visa upp sin talang och kreativitet i köket samtidigt som de får lära sig av erfarna kockar och andra branschaktörer. Årets Kock vill genom tävlingen att eleverna ska få utbildning och bli inspirerade för en framtid inom restaurangbranschen.

Tävlingen Årets Kockelev är en viktig pusselbit för oss i arbetet att bidra till ungdomars intresse för branschen och för att främja återväxt. Vi får möjligheten att träffa framtidens kockar, bli inspirerade av deras visioner och tankar samt följa med dem på deras resa in i arbetslivet, säger Helene Kugelberg, VD Årets Kock.

Temat för årets råvarukorg för samtliga tävlande var regenerativt jordbruk där uppgiften var att tillaga en varmrätt med hängmörad ryggbiff som obligatorisk råvara tillsammans med en tränad rätt. Från en jury bestående av Sveriges mest meriterande kockar mottog kockeleven Benjamin Eriksson utmärkelsen Årets Kockelev 2023 med följande motivering:

Med fullt fokus, kunskap om råvarorna och en tanke som genomsyrar båda rätterna har vinnaren av Årets Kockelev 2023 via ett mycket fint handlag och ett bra arbete i köket presterat på en väldigt hög nivå.

På andra plats kom Robert Hansson, Luleå Gymnasieskola och på tredje plats kom Hugo Rundgren, Mjölby Gymnasium Dackeskolan.

I årets tävling har vi fått uppleva otroliga tävlingsbidrag bland finalisterna med inslag av innovation, teknisk skicklighet och genomgående hög nivå på rätterna. Dessa elever är nästa generations kockar och det märks att de har höga framtidsambitioner vilket gör mig väldigt glad, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare för Årets Kockelev.Det känns sjukt kul att få se dessa talangfyllda kockelever. Att i så ung ålder tagit sig dit de är idag och laga mat på en så hög nivå är riktigt bra jobbat, säger jurymedlemmen Viktor Westerlind, kökschef på Operakällaren.

Nytt för i år är Årets Kocks nyinstiftade fond Årets Kock Elevfond. Fonden är instiftad för att stötta unga kocktalanger i deras utveckling och ge dem en möjlighet att förverkliga sina drömmar, främja återväxten i restaurangbranschen samt arbeta för en mer jämställd, modern och hållbar arbetsplats för kommande generation.

Genom ett långsiktigt arbete kan den nyinstiftade elevfonden bidra till att fler får ta del av kunskap och erfarenhet i ett nätverk med Sveriges främsta kockar. Vi hoppas också inspirera fler ungdomar att fortsätta tävla inom matlagning och välja att stanna kvar i branschen, säger Helene Kugelberg.

Under tävlingen arrangerades en paneldebatt där olika aktörer inom restaurangbranschen deltog för att diskutera hur de kan samverka ytterligare för att bidra till återväxten och skapa en mer hållbar arbetsplats för framtidens kockar. Medverkande i paneldebatten var bland andra jurymedlemmar i Årets Kockelev 2023, lärare från Restaurangakademien och representanter från bland andra Visita.

Finalister i Årets Kockelev 2023:

Allfred Lilja från Tannbergsskolan, Lycksele

Anton Hultman från Österänggymnasiet, Kristianstad

William Malm från Österänggymnasiet, Kristianstad

Benjamin Eriksson från Dackeskolan, Mjölby

Hugo Rundgren från Dackeskolan, Mjölby

Mohamed Almosawi från Gymnasieskolan Vipan, Lund

Robert Hansson från Luleå Gymnasieskola, Luleå

Tilda Svensson från Apelrydsskolan, Båstad

Jury Årets Kockelev 2023:

Ulrika Brydling, Tävlingsledare Årets Kockelev

Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Operakällaren

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, Urban Deli

Tommy Myllimäki, Årets Kock 2007, AIRA

Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlboms Mat & bar

Thilda Mårtensson, Commis Bocuse d’Or

Jenny Kvick, Restaurangakademien

Årets Kockelev arrangeras av Årets Kock AB tillsammans med kocken Ulrika Brydling.

Comments


bottom of page