top of page


Finaluppgift 1 & 2

Den första och andra uppgiften är att laga två rätter med svensk hummer varav:

  1. En valfri rätt ska vara kall med valfria råvaror som tävlande själv tar med.

  2. En valfri rätt ska vara varm med valfria råvaror som tävlande själv tar med.

  3. All matlagning ska ske på plats, dvs. inget får förberedas.

  4. Hela råvaran ska användas.

  5. Huvudråvaran (hummer) måste framgå både visuellt och smakmässigt i rätterna.

  6. De tävlande kommer att ha 2 timmar på sig att slutföra den kalla rätten och 3 timmar på sig att slutföra den varma rätten.

All matlagning ska ske på plats, dvs. inget får förberedas. Vid det fall att tävlingsledning eller jury upptäcker att tävlande tar med sig något förberett in i tävlingsköken kommer det att klassas som icke-tillåten råvara och leda till ett poängavdrag på 50%.

Tävlande kommer att ha 2 timmar på er att slutföra den kalla rätten och 3 timmar på sig att slutföra den varma rätten.

Martin & Servera levererar råvaror till den första och andra uppgiften.

Årets Kock och hummer

Hummer är festligt och i år, när Årets Kock jubilerar som 40 år kändes det som en självklar råvara.

Årets Kock har valt att arbeta med Svensk hummer eftersom det är i säsong då finalen går. Hela ”tänket” med råvarorna till tävlingen är att i så stor utsträckning som möjligt arbeta med svenska råvaror. Dels för att hylla vår inhemska livsmedelsproduktion, men också för att man har ambitioner om att arbeta så hållbart som möjligt. Nära och i säsong. Fiskhallen Sorunda (ett av bolagen i huvudsponsoren Martin & Servera-gruppen) är specialistgrossist inom hållbar sjömat och arbetar aktivt för att erbjuda hållbart odlad eller fiskad sjömat till Sveriges alla kockar. Det är de som, tillsammans med Smögens Fiskauktion levererar årets huvudråvara till moment 1 och 2.

Om Smögens Fiskauktion

Hummern som finalisterna kommer att tävla med kommer från Smögens Fiskauktion. Smögens Fiskauktion är en av Sveriges ledande fiskauktioner inom skaldjur sedan 1919. Här finner ni den kända Smögenräkan och Smögenhavskräftan. Dessa är fångade av små kustnära fiskebåtar som dagligen levererar färska skaldjur och fisk till Smögens Fiskauktion. Fisk och skaldjur levereras alltså hela vägen till handelshuset med båt!

Smögens Fiskauktion är MSC märkt och är till för att främja det svenska fisket och enligt de stadgar som företaget har så är majoriteten av ägarna det svenska fisket. Svenska fisket har genom sin majoritet den tyngsta rösten i företaget. Vi ska fortsätta verka för svenskt fiske genom att vara den bästa samarbetspartnern mellan kunder och leverantörer. Att fortsätta arbeta med mjuka värden, brett sortiment och hållbarhet är nyckeln till att våra kunder och leverantörer ska välja oss som samarbetspartner.

コメント


bottom of page