top of page

Nyhet [/vc_column_text][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”4″ divider_color=”accent-color” animate=”yes” custom_height=”1″ custom_line_width=”80″ delay=”500″][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”4″ divider_color=”extra-color-1″ animate=”yes” custom_height=”1″ custom_line_width=”80″ delay=”500″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/2″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][image_with_animation image_url=”15335″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/2″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_custom_heading text=”Andreas Stenberg, Vd Årets Kock” font_container=”tag:h5|text_align:left|color:%23bfbfbf” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeIn”][vc_custom_heading text=”En julhälsning från Årets Kocks vd och en summering av året och ambitionerna för framtiden.” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:left|color:%23000000|line_height:50px” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeIn”][divider line_type=”No Line”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

Efter ett minst sagt prövande år går vi mot jul. Med detta brev vill jag framföra ett stort tack till alla som har kämpat och förmått tänka om i dessa svåra tider. Krisen förde med sig många nya idéer och lösningar. För vår del ledde det bland annat till att Årets Kock finalen blev ett digitalt event under en hel vecka – Årets Kock veckan – där vi etablerade nya initiativ som Årets Kock Podden och Årets Kock Talks. Dessutom livesändes finalen så att svenska folket kunde se när Ludwig Tjörnemo tog hem guldet och korades till Årets Kock 2020.

Även om vi går mot ett nytt år så råder det ingen tvekan om att branschen fortfarande står inför tuffa och viktiga utmaningar. De allt hårdare restriktionerna till följd av den pågående pandemin slår hårt mot företagen i branschen och många riskerar att slås ut.

En annan viktig fråga är den senaste tidens fokus på missförhållanden och det efterföljande uppropet #härtardetslut. Det visar att delar av vår bransch har ett nödvändigt arbete kvar att göra för att skapa sunda företagskulturer där alla behandlas med respekt och inkluderas.

1983 tog Tore Wretman initiativ till att grunda Årets Kock. Ambitionen var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och sätta det skandinaviska köket på världskartan. På den tiden såg branschen väldigt annorlunda ut och att vara kock stod inte högt i kurs. 

Även om kocken har kommit in i finrummet och det skandinaviska köket placerar sig i topp i internationella sammanhang så märker vi att branschen inte lika snabbt har lyckats att modernisera sig med avseende på att skapa inkluderande företagskulturer där alla känner sig respektfullt behandlade. Det finns naturligtvis många moderna arbetsplatser, men samtidigt får vi fortfarande vittnesmål om arbetsmiljöer och personer som är kvar i den typen av kultur som rådde då Årets Kock grundades. 

Årets Kock ska vara en förebild och inspirationskälla för många i branschen. Att ansvara för ett varumärke och tävling som ses som en förebild är en uppgift som måste skötas med ett stort mått av ödmjukhet.

Min syn är att om vi som bransch på riktigt ska kunna gå vidare måste vi alla, på våra olika sätt, på allvar göra upp med det förflutna. Vi måste erkänna och inse att det har begåtts fel och vi måste på allvar bestämma oss för att det är tid för förändring. De vittnesmål vi får om olämpliga och skadliga beteenden som ägt rum måste vi ta på mycket stort allvar och vara benhårda i vår syn. Framåt är alla beteenden av förminskande och sexistisk karaktär oacceptabla.

Som ytterst ansvarig för Årets Kock kan jag påverka hur vi som tävling agerar idag och framåt. I början av nästa år kommer vi att presentera en utökad plan och målbild för hur vi kan bidra till en restaurangbransch med nolltolerans mot trakasserier och missförhållanden, där inkludering, sund arbetsmiljö och hållbarhet är självklarheter. Vi kommer att presentera ytterligare åtgärder kopplade till tävlingen och våra aktiviteter runt den, men också hur vi kan åstadkomma förändring med övriga aktörer i branschen. För att lyckas krävs dialog och samarbete mellan alla branschens aktörer där vi gemensamt går från ord till handling.

God jul och gott nytt år!

Andreas Stenberg Vd, Årets Kock [/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/12″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column][/vc_row]

Comments


bottom of page