top of page

“Det är viktigt att förädla råvaran och låta den tala för sig själv” säger Stefan Eriksson, råvaruansvarig i Årets Kock 2023.


Den 19 oktober dags för finalen i Årets Kock, SM i professionell matlagning! Stefan Eriksson är råvaruansvarig och hans uppdrag att välja ut råvarorna till tävlingen och ta fram de tävlingsmoment som ska ingå i årets tävling tillsammans med tävlingsgruppen.Hur fungerar det när råvaror väljs ut inför finalen i Årets Kock?

”Årets Kock tävlingsledning och tävlingsgrupp påbörjar planeringen av tävlingen, råvaruval och tävlingsuppgifter redan i januari. Det är viktigt att vi väljer råvaror efter säsong och ursprung. I år har vi haft ett nära samarbete med Martin & Servera och Menigo som har hjälpt oss att välja svenska och hållbara råvaror.”

Vilka råvaror kommer att vara i fokus i år?

”I årets tävling kommer finalisterna att laga sina rätter på hummer från Smögen och rödbeta från Skilleby Trädgård, Järna tillsammans med rensarv från Arvidsjaurs Renslakteri som grundades 1992 av fyra närliggande samebyar; Mausjaur, Udtja, Västra och Östra Kikkejaure.”

Vad är ditt bästa tips till de som ska tävla?

”För oss är det mycket viktigt att använda svenska och hållbara råvaror och även att använda oss av lokala producenter. Vi förser finalisterna med fantastiska råvaror och nu är det upp till dem att ta tillvara på dem på bästa sätt. Det är viktigt att förädla råvaran och låta den tala för sig själv!”

Comments


bottom of page