top of page

Årets Rätt 2023 – en modern klassiker med fokus på hållbarhet


Årets Rätt 2023 Jessie Sommarström

Idag lanseras Årets Rätt 2023, framtagen av Jessie Sommarström, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Årets Rätt är 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter. Med Årets Rätt vill Jessie Sommarström, tillsammans med Årets Kock, bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga.

”För mig är det viktigt att bra och hållbar mat inte ska vara en klassfråga, speciellt inte bland barn. När jag fick möjligheten att skapa Årets Rätt ville jag därför att det skulle bli en rätt som alla kan laga både vid middagsbordet och till skollunchen. Råvarorna är självklart svenska och finns tillgå året om. Det är en rätt som lyfter svensk matkultur och med ett enkelt byte av råvaror, skapar en hållbar variant av en älskad familjeklassiker,” säger Jessie Sommarström.

Årets Rätt introducerades av Året Kock 2019 och genom Årets Rätt vill Årets Kock skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av regerande mästare i svensk professionell matlagning

”Vi pratar alltid om att blicka in i framtiden. Vad är framtidens mat? Ibland är det bra att ta några steg tillbaka och fundera på vad de gjorde förr i tiden som var bra. Att blanda ut kött med baljväxter är inget nytt. Med Årets Rätt vill jag bevara tänket som man har gjort i alla tider och lyfta in det i framtiden,” säger Jessie Sommarström.

Jessie Sommarström har skapat Årets Rätt med visionen att andra ska vilja applicera 50/50-principen på flera av Sveriges älskade husmansrätter. Genom att byta ut 50% av köttet så blir rätten både nyttigare och mer hållbar.


Årets Rätt 2023

Årets Rätt ska:

  1. Spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi.

  2. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang.

  3. Vara klimatsmart.

  4. Lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.

Om Jessie Sommarström

Jessie Sommarström är Årets Kock 2022. Jessie Sommarström är 43 år och bor utanför Stockholm. Idag delar Jessie sin tid som ansvarig för innovation & hållbar utveckling på Urban Deli och på Axfoundations livsmedelsutvecklingscentrum Torsåker gård. Tidigare har Jessie bland annat arbetat på hamnkrogen i Vaxholm, Sturehof, Ahlbomsgruppen och Esperanto.


Recept Årets Rätt 2023 av Jessie Sommarström

50/50 köttbullar i tomatsås med pasta

4 portioner 45 min

Ingredienser

Tomatsås:

½ gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk Arla® Svenskt Smör 1 msk olivolja ½ dl vitt vin 400 g konserverade hela tomater ½ kruka färsk basilika 1 tsk strösocker ½ dl rapsolja salt och svartpeppar

50/50 köttbullar:

1 dl Arla Ko® vispgrädde ½ dl ströbröd ½ gul lök 250 g gärna svenskodlad vegofärs 250 g blandfärs 1 ägg ½ citron, finrivet skal 1-2 msk finhackad färsk persilja

1 tsk salt 1 krm nymalen svartpeppar 1-2 msk Arla® Svenskt Smör, till stekning

Till servering:

360 g pasta efter önskemål Riven lagrad prästost ½ kruka färsk basilika

Metod

50/50 köttbullar:

Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna. Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar. Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov. Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.

Tomatsås:

Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken. Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg. Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min. Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.

Tillsätt basilikan. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Pasta:

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna. Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.

Commentaires


bottom of page