top of page

Årets Kock startar elevfond för att stötta unga kockar


ÅretsKockelever_ÅK2_2019_600x400_web

De senaste 40 åren har Årets Kock drivit svensk gastronomi framåt och varit med och tagit fram några av de största stjärnorna i branschen. Nu görs en ny satsning för att råda bot på kockbristen som råder ute i landet – en elevfond som ska inspirera nästa generations kockar.

Det råder akut brist på kockar ute i landet – i allt från skolkök till restauranger. Det är en utveckling som Årets Kock vill förändra med hjälp av en satsning på kockelever i hela Sverige. Det första steget i den nya stora framtidssatsningen är att starta ett mentorsprogram för kockelever.

– Med Årets Kock Elevfond vill vi hjälpa blivande kockar med inspiration, kunskap och vägledning för att fler ska hitta in i de professionella köken, säger Helene Kugelberg, VD på Årets Kock.

För att ge elevfonden en flygande start, har Arla under hösten lanserat en insamlingskampanj där Arla själva gick in med 200 000 kr vilket lett till att fonden är uppe i över 600 000 kronor. Den som var först ut och ville stötta fonden var Johan Jureskog, som har skänkt 100 000 kronor.

– Precis som Arla och Årets Kock visar med det här fantastiska initiativet brinner jag för vår bransch. Jag är oändligt tacksam för allt den gett mig och allt stöd jag haft. Barn och ungdomar är vår framtid. Det är min önskan att på alla sätt jag kan försöka göra den framtiden lite ljusare, säger Johan Jureskog.

Fondens fokus under 2024 är att lansera ett mentorsprogram där erfarna kockar delar med sig av sina lärdomar till unga talanger för att hjälpa till att driva svensk gastronomi framåt.

– Den här insamlingskampanjen handlar om att kroka arm och skapa förändring tillsammans. Därför är vi på Arla så glada att flera generösa bidragsgivare valt att ansluta sig och att Årets Kock faktiskt kan sjösätta sitt mentorprogram under 2024. Jag är övertygad om att det här initiativet kommer att bidra till att tända fler stjärnor i köken, säger Cecilia Kocken, VD på Arla Sverige.

En kock som har varit involverad i elevfonden är Klas Lindberg, vinnare av Årets Kock 2012, som tillsammans med tidigare vinnare av Årets Kock har gått ihop och skänkt 150 000 kronor.

– Vår bransch bygger på talang, passion och kunskap i köket. De elever som går i skolan just nu ska driva svensk gastronomi i framtiden. Självklart vill vi, tidigare vinnare av Årets Kock, vara med i Arlas insamling och bidra till Årets Kock elevfond, säger Klas Lindberg.

Även Spendrups har skänkt 150 000 kronor för att stötta fonden:

– Initiativet till Elevfonden är klockrent. För oss på Spendrups är det självklart att stärka branschens framtid genom att stötta Arlas insamling till Elevfonden och vi uppmanar fler inom branschen att ansluta till fonden, säger Fredrik Spendrup, VD på Spendrups Bryggeri.

Comments


bottom of page