top of page


Årets Kock strävar hela tiden efter att främja hållbarhet genom olika initiativ kopplade till tävlingen och organisationen. Nu uppmärksammas det arbetet på bred front i och med en nominering till Livsmedelspriset för initiativet Årets Rätt.


Varje år sedan 1964 delar nätverket Livsmedel i fokus ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling”. I år är Årets Kock och Årets Rätt nominerade till priset och kommer att medverka på finalen i september.


– Det känns fantastiskt roligt att vårt hållbarhetsarbete uppmärksammas i så fina sammanhang. Vi har gjort flera initiativ de senaste åren för att förbättra hållbarheten på allt som rör vår organisation och tävlingen Årets Kock. Jessies 50/50-köttbullar som var Årets Rätt 2023 är ett utmärkt exempel på det, säger Helene Kugelberg, VD Årets Kock.

Det är alltså Årets Rätt från 2023 som tagit sig till finalen, med motiveringen: ”Initiativet Årets Rätt som startats av Årets Kock sätter ny trend på matsedeln och samtidigt bidrar till en minskad klimatpåverkan och till en bättre folkhälsa. Att hållbar mat inte ska vara en klassfråga lyfts tack vare Jessie Sommarströms arbete med att ta fram årets rätt 2023. Det är 50/50 köttbullar i tomatsås med pasta, där köttbullarna består av 50 procent blandfärs och 50 procent av färs på svenskodlade baljväxter. Med den nya moderna tappningen på en klassisk maträtt hoppas Årets Rätt 2023 ändra synen på hur våra klassiska maträtter tillagas och att fler börjar dryga ut köttprodukterna med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser, som vi gjorde förr i tiden.”


– Att dryga ut köttprodukter med baljväxter och andra grönsaker är egentligen inget nytt, men jag är glad att Årets Rätt 2023 har varit med och bidragit till att det återigen blivit något av en trend. Utöver att det är mer hållbart för miljön, blir det också nyttigare för oss som äter maten, säger Jessie Sommarström, vinnare Årets Kock 2022.

Syftet med Årets Rätt 2023 var att inspirera allmänheten till att laga god, hållbar, näringsrik och plånboksvänlig mat. Idén plockades nyligen även upp av Ikea där Jessie Sommarström nu tagit fram en pannbiff baserad på 50/50-principen.


Även det övriga hållbarhetsarbetet för Årets Kock har fortsatt under 2024 och i år var Årets Rätt en öppen lasagne på blåmusslor som togs fram i samarbete med vinnaren från i fjol, Desirée Jaks. Blåmusslan som även kallas ”Havets superhjälte” odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet.


Andra hållbarhetsinitiativ har synts under årets kvalfinal där huvuduppgiften handlade om att använda hela råvaran och där det efter tävlingen serverades snacks med temat anatomiskt ansvar som tagits fram av Axfoundations Torsåker gård i samarbete med Fredrik Eriksson. I sommar har finalisterna i tävlingen dessutom fått i uppgift att bevara sommarens växtbaserade råvaror genom konservering.


– Vi vill verkligen trycka på vikten av att använda sig av råvaror i säsong och generera så lite svinn som möjligt. Vi har nyligen inlett ett samarbete med både Generation Waste, som är ett mätverktyg för minskat matsvinn i både privata och offentliga kök, och Axfoundation, som utvecklar praktiska lösningar på komplexa hållbarhetsutmaningar. Vi ser fram emot att lära oss ännu mer och fortsätta ta Årets Kock in i en framtid som är hållbar och schysst för både människor och miljö, säger Helene Kugelberg.

 

コメント


bottom of page