top of page


Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022, har tagit fram en modern version av den klassiska pannbiffen som IKEA Sverige nu börjar sälja. Pannbiffen, som består av kött och färs på hela, svenskodlade baljväxter, börjar serveras 14 maj. 


Tillsammans med IKEA, introducerar nu Årets Kock AB och Jessie Sommarström en pannbiff som är gjord av 50 procent kött och 50 procent färs på hela svenskodlade baljväxter. Med pannbiffen vill Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock bidra till en minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa – samt lyfta att hållbar mat inte ska vara en klassfråga. IKEA vill öka tillgängligheten på mer växtbaserad mat som en del av en varierad kost och möta en ökad efterfrågan på växtbaserade alternativ. De senaste åren har IKEA introducerat flera växtbaserade rätter i sortimentet. 

 – Vi ser en stor potential i att förändra synen på växtbaserad mat genom att göra en modern version av en klassisk rätt, säger Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige. Jessie Sommarströms passion för mat, hennes djupa gastronomiska kunskaper och hennes stora kreativitet har resulterat i en prisvärd pannbiff som vi hoppas får fler att vilja ta steget och prova en mer växtbaserad rätt – även om man inte vill gå över till helt växtbaserad mat. 


Jessie Sommarström har länge strävat efter att få fler att få upp ögonen för växtbaserat. 

– Forskning visar att vi måste äta betydligt mindre kött och gå över till mer växtbaserad mat både för vår planet och för vår hälsa, säger Jessie Sommarström. Med den här pannbiffen hoppas jag att fler ser fördelarna med en varierad kost. Det är också ett sätt att erbjuda en praktisk och enkel lösning för familjer att minska sin köttkonsumtion. Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön. 

Idén föddes till den här rätten föddes när Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock skapade Årets Rätt 2023. – Jessie tog fram en rätt med köttfärs som var gjord av 50 procent kött och 50 procent färs på hela svenskodlade baljväxter i tomatsås med pasta.


Genom Årets Rätt 2023 ville Jessie och Årets Kock inspirera till att dryga ut våra mest älskade husmansrätter, traditionella och moderna, för att bidra till minskad klimatpåverkan och bidra en bättre hälsa. Att en ny tolkning av Årets Rätt 2023 nu släpps på alla IKEA-varuhus i Sverige är en milstolpe för oss, säger Helene Kugelberg, VD Årets Kock AB. 


Pannbiffen kommer att serveras med de klassiska tillbehören potatismos, gräddsås, lingonsylt och pressgurka. Rätten börjar serveras i alla IKEA varuhus i Sverige den 14 maj. Rätten kommer att kosta 65 kronor. 


Commentaires


bottom of page