top of page

Årets Kock öppnar för fler skickliga kockar att tävla i SM i professionell matlagning

Jessie Sommarström

Bild från finalen av Årets Kock 2022, fotograf: Samuel Unéus


Tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning, ändrar ansökningskriterierna vilket innebär att fler skickliga kockar kan söka och delta i tävlingen. Tidigare år har enbart svenska medborgare kunnat söka till SM i professionell matlagning. Från och med 2023 kan även kockar som är folkbokförda i Sverige sedan ett år tillbaka tävla om den prestigefulla titeln Årets Kock.

De nya ansökningsreglerna börjar gälla för 2023 och anmälan till tävlingen är öppen mellan den 2-15 maj. De nya ansökningsreglerna ger fler kvalificerade kockar möjligheten att söka till SM i professionell matlagning.

”Årets Kock uppdrag är att leda svensk gastronomi in i framtiden och det känns därför som ett naturligt steg att ge de bästa kockarna i Sverige möjligheten att tävla i SM i professionell matlagning, även om de inte är svenska medborgare. Nästa år firar Årets Kock 40-årsjubileum och vi vill att tävlingen ska reflektera branschen och inkludera fler professionella kockar som bidrar till den svenska gastronomin,” säger Helene Kugelberg, VD på Årets Kock AB.

Årets Kock AB har format svensk matkultur sedan starten 1983 med uppgiften att leda svensk gastronomi in i framtiden. Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning, vilket är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Segrare av Årets Kock 2022 och regerande svensk mästare är Jessie Sommarström.

”Årets Kock ska alltid sträva efter att vara en förebild och inspirationskälla för branschendär en sund kultur och ett inkluderande synsätt ska främjas. Tävlingen ska spegla branschen och det känns därför helt rätt att välkomna fler att söka till tävlingen,” säger Viktor Westerlind, Tävlingsledare och vinnare av titeln Årets Kock 2009.

Ansökningsregler för tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning:

  1. Du måste vara en professionellt verksam kock i Sverige.

  2. Du har fyllt 23 år, eller kommer att fylla 23 år under det år som du tävlar.

  3. Du måste vara svensk medborgare och/eller folkbokförd i Sverige i minst ett år.

  4. Tidigare vinnare av Årets Kock får tävla och försvara sin titel.

Comments


bottom of page